O víkendu jsme se vydali na houby. A našli jsme houby… Ale na rizoto to naštěstí stačilo. Už dávno jsme se totiž chystali, sepsat pro vás recept na rizoto z čerstvých hříbku. Tak jdeme na to?
Na 3-4 porce hříbkového rizota budete potřebovat:
Rýže Arborio 350 g
Hříbky 250 g
Šalotka 1 ks
Zeleninový vývar 1 litr
Bílé víno 150 ml
Máslo
Sýr Parmezán 50 g
Olivový olej a sůl.
1. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvičce na olivovém oleji do “sklovata”.
2. Přidejte nakrájené houby a ještě chvíli společně orestujte.
3. Potom přisypejte rýži a znovu chvíli restujte dokud nebudou všechna zrnka průhledná.
4. Podlijte bílým vínem a za stálého míchání ho nechte odpařit.
5. Po naběračkách přidávejte zeleninový vývar a postupně ho nechávejte vstřebat.
6. Až je rýže měkká tak akorát na skus, je čas vypnout sporák.
7. Na závěr nejdůležitější krok ke krémovitosti.. přidejte pořádný kus másla a posypejte parmezánem. Promíchejte a nechte 2 minuty dozrát pod pokličkou. Rizoto by se mělo po talíři téměř rozlít, aby vás jeho krémovitost lákala k ochutnání.
Buon appetito, piatto pulito!
Tipy na závěr:
1. Sušené hříbky vám udělají při vaření lepší službu než ti čerstvé: jsou více aromatické a dokážou i krasně obarvit pokrm.
2. Půlka surovin vám chybí ve špajzce a času taky zrovna není na rozdání? Vyzkoušejte naše rizoto, připravené z pravých hřibů smrkových (Funghi porcini)