Hříbkové rizoto

O víkendu jsme se vydali na houby. A našli jsme houby… Ale na rizoto to naštěstí stačilo. Už dávno jsme se totiž chystali, sepsat pro vás recept na rizoto z čerstvých hříbku. Tak jdeme na to?

Na 3-4 porce hříbkového rizota budete potřebovat:

Rýže Arborio 350 g

Hříbky 250 g

Šalotka 1 ks

Zeleninový vývar 1 litr

Bílé víno 150 ml

Máslo

Sýr Parmezán 50 g

Olivový olej a sůl.

1. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvičce na olivovém oleji do “sklovata”.

2. Přidejte nakrájené houby a ještě chvíli společně orestujte.

3. Potom přisypejte rýži a znovu chvíli restujte dokud nebudou všechna zrnka průhledná.

4. Podlijte bílým vínem a za stálého míchání ho nechte odpařit.

5. Po naběračkách přidávejte zeleninový vývar a postupně ho nechávejte vstřebat.

6. Až je rýže měkká tak akorát na skus, je čas vypnout sporák.

7. Na závěr nejdůležitější krok ke krémovitosti.. přidejte pořádný kus másla a posypejte parmezánem. Promíchejte a nechte 2 minuty dozrát pod pokličkou. Rizoto by se mělo po talíři téměř rozlít, aby vás jeho krémovitost lákala k ochutnání.

Buon appetito, piatto pulito!

Tipy na závěr:

1. Sušené hříbky vám udělají při vaření lepší službu než ti čerstvé: jsou více aromatické a dokážou i krasně obarvit pokrm.

2. Půlka surovin vám chybí ve špajzce a času taky zrovna není na rozdání? Vyzkoušejte naše rizoto, připravené z pravých hřibů smrkových (Funghi porcini)

Líbí se vám příspěvek?

Sdílet na Facebook
Poslat na Email

Komentovat: