Možná rádi tvoříte s dětmi Halloweenská svítící strašidla, my si ale dnes dýni užijeme na talíři. Tak s chutí do toho. 🙂
Na pravé italské dýňové rizoto použijte dýni Hokaido. Základem je výběr té správné rýže – můžete to být některá z rýží Vialone Nano, Carnaroli, Arborio a Baldo. Pokud byste chtěli rizoto uvařit z jiné rýže, vznikne vám spíš dětská kašička. Takové rizoto má s tím italským pramálo společného, jak jsme vám ukázali na našem blogu. Pokud jste ještě to pravé italské rizoto neochutnali, vyzkoušejte náš recept a budete mile překvapeni.
Na italské dýňové rizoto (cca 4 porce) budete potřebovat:
- 350 g rýže
- extrapanenský olivový olej
- 1 střední cibuli
- 150-200 ml bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- kousek másla
- najemno nastrouhaný parmezán podle chuti
- sýr scamorza affumicata
Postup:
- V menším hrnci si připravte zeleninový vývar a přiměřeně jej osolte (bude třeba cca 1 litr vývaru). Použijte mrkev, celer a cibuli, můžete přidat i brambory a cuketu.
- Dýni oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte ji na pánev spolu s olejem a s částí najemno nakrájené cibule. Přidejte sůl a pepř podle chuti a pokud je potřeba, zalejte troškou vody. Vše nechte dusit pod pokličkou za občasného míchání. Jakmile bude dýně poloměkká, rozmačkejte velké kousky vidličkou. Z dýně udělejte téměř “kaši”, ale ne úplně; některé menší kousky ponechte.
- V druhém, větším hrnci krátce orestujte na oleji zbytek najemno nakrájené cibulky.
- K cibulce přidejte rýži a společně lehce opražte. Hlídejte, aby se vám rýže nepřipálila.
- Rýži zalejte sklenkou bílého vína a nechte víno odpařit.
- K rýži začněte pomalu přidávat čistý vývar bez zeleniny.
- Po 2-3 naběračkách vývaru ke směsi přidávejte dýni, až bude všechna dýně v hrnci.
- Za stálého míchání přilévejte další vývar po naběračkách až do okamžiku, kdy bude rýže dostatečně uvařená. Taková rýže není moc měkká, ale ani tvrdá – orientujte se podle vlastní chuti a podle minut na obalu rýže. Vývar nemusíte spotřebovat celý.
- Na konci vaření vložte do rizota kus másla a trochu nastrouhaného parmezánu. Scamorzu nakrájejte na kostičky a vše nechte v rizotu rozpustit. Dobře rozmíchejte.
- Rizoto dochuťte pepřem a solí. Pokud máte rádi šalvěj, přidejte pár lístků.
Naše rady na závěr:
Při restování rýže a při přilévání vývaru neustále míchejte, aby se vám rýže nepřipálila. Výsledná směs musí být krémová – ani suchá, ani plná vody.
Experimentujte s výběrem dýně. Zkoušejte různé druhy, vynikající je třeba odrůda Marina di Chioggia.
A pokud chcete ušetřit čas, zkuste naši směs na italské dýňové rizoto. Ve směsi najdete všechny ingredience, které budete potřebovat. Přidejte máslo, sýr podle chuti… a je hotovo! Buon appetito!