Dýňové rizoto

Možná rádi tvoříte s dětmi Halloweenská svítící strašidla, my si ale dnes dýni užijeme na talíři. Tak s chutí do toho. 🙂 

Na pravé italské dýňové rizoto použijte dýni Hokaido. Základem je výběr té správné rýže můžete to být některá z rýží Vialone Nano, Carnaroli, Arborio a Baldo. Pokud byste chtěli rizoto uvařit z jiné rýže, vznikne vám spíš dětská kašička. Takové rizoto má s tím italským pramálo společného, jak jsme vám ukázali na našem blogu. Pokud jste ještě to pravé italské rizoto neochutnali, vyzkoušejte náš recept a budete mile překvapeni.

Na italské dýňové rizoto (cca 4 porce) budete potřebovat:

  • 350 g rýže
  • extrapanenský olivový olej
  • 1 střední cibuli
  • 150-200 ml bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kousek másla
  • najemno nastrouhaný parmezán podle chuti
  • sýr scamorza affumicata

Postup:

  1. V menším hrnci si připravte zeleninový vývar a přiměřeně jej osolte (bude třeba cca 1 litr vývaru). Použijte mrkev, celer a cibuli, můžete přidat i brambory a cuketu.
  2. Dýni oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte ji na pánev spolu s olejem a s částí najemno nakrájené cibule. Přidejte sůl a pepř podle chuti a pokud je potřeba, zalejte troškou vody. Vše nechte dusit pod pokličkou za občasného míchání. Jakmile bude dýně poloměkká, rozmačkejte velké kousky vidličkou. Z dýně udělejte téměř “kaši”, ale ne úplně; některé menší kousky ponechte.
  3. V druhém, větším hrnci krátce orestujte na oleji zbytek najemno nakrájené cibulky. 
  4. K cibulce přidejte rýži a společně lehce opražte. Hlídejte, aby se vám rýže nepřipálila.
  5. Rýži zalejte sklenkou bílého vína a nechte víno odpařit.
  6. K rýži začněte pomalu přidávat čistý vývar bez zeleniny.
  7. Po 2-3 naběračkách vývaru ke směsi přidávejte dýni, až bude všechna dýně v hrnci.
  8. Za stálého míchání přilévejte další vývar po naběračkách až do okamžiku, kdy bude rýže dostatečně uvařená. Taková rýže není moc měkká, ale ani tvrdá orientujte se podle vlastní chuti a podle minut na obalu rýže. Vývar nemusíte spotřebovat celý.
  9. Na konci vaření vložte do rizota kus másla a trochu nastrouhaného parmezánu. Scamorzu nakrájejte na kostičky a vše nechte v rizotu rozpustit. Dobře rozmíchejte.
  10. Rizoto dochuťte pepřem a solí. Pokud máte rádi šalvěj, přidejte pár lístků.

Naše rady na závěr: 

Při restování rýže a při přilévání vývaru neustále míchejte, aby se vám rýže nepřipálila. Výsledná směs musí být krémová ani suchá, ani plná vody.

Experimentujte s výběrem dýně. Zkoušejte různé druhy, vynikající je třeba odrůda Marina di Chioggia.

A pokud chcete ušetřit čas, zkuste naši směs na italské dýňové rizoto. Ve směsi najdete všechny ingredience, které budete potřebovat. Přidejte máslo, sýr podle chuti… a je hotovo! Buon appetito!

Líbí se vám příspěvek?

Share on facebook
Sdílet na Facebook
Share on email
Poslat na Email

Komentovat: