Italský piknik v Praze

Jsme milovníci dobrého jídla a pití. Objevujeme nové chutě a vůně v různých koutech Itálie. Máme rádi společnost a milujeme dobrou náladu. S nadšením chodíme na všechny eventy o jídle, vaření a kulinářství. Co z toho plyne?

Že po zkušenosti první – úspěšného uspořádání „Restaurant Day – czech homemade beer and russian traditional food“- musela přijít i zkušenost druhá. V tu dobu jsme měli za sebou tři měsíce cest napříč Itálií a chtěli jsme nabídnout něco trošku netradičního. Italský piknik v parku? Myšlenka k nezaplacení :).

Moc se nám to líbilo, a tak jsme hned vypsali událost na fb. Teprve potom jsme začali přemýšlet 🙂 Za pár dnů měla naše událost asi tři stovky potencionálních zájemců a když se zájem blížil k tisícovce, začali jsme trochu panikařit. No, ale brali jsme to jako skvělou výzvu, takže jsme byli pochopitelně nadšení. Dlouho, předlouho jsme uvažovali co nachystat. Ale věděli jsme, že to musí přijít samo. Takže jsme to nehrotili a nakonec to tak opravdu bylo.  Každý den přišel jeden nápad a za chvilku jsme nevěděli, jestli nebudeme prodávat náhodou samotné myšlenky.

Zájemci na fb přibývali, nervozita stoupala a dny se nám krátily. Na rozdíl od restaurant day jsme chtěli nabídnout o něco víc, než jen skvělé hotové jídlo. Celý měsíc jsme zpracovávali a čistili cizrnu. Tak jsme si řekli, proč ji nedovést? Taky jsme se dlouho starali o vinici.  Proč nedovést víno? Itálie je země prosciutta a sýru. Proč ho nedovést? A tak se to hromadilo a kupilo, až bylo vše pohromadě a blížil se den odjezdu zpět do ČR. Poslední den jsme strávili na zahradě sázením rajčat a cuket.

Naše zvadlé svaly z práce v Česku nás v Itálii bolí každý den. Na to už jsme si zvykli. Ale znehybnění nártu nohou Vlaďky tu bylo poprvé a to nevypadalo dobře. Další den jsme odjeli do Čech a stres se stupňoval. Cesta byla bláznivá a rychlá. 1070 km, 11 hodin, jen 2 přestávky a adrenalin se dal polykat jako chleba.

Večer už nám zbyla jen jediná možnost, protože stav Vlaďky se nezlepšil. Nemocnice. Nevěděli jsme proč, ale Vlaďka nemohla hýbat nohama a měla to zjistit lumbální punkce. Podezdření na polyneuropatii nás děsilo. A následný 6denní pobyt v nemocnici a hrozba špatného počasí nám taky nepřidávala na dobré náladě k pořádání plánované akce.

Nicméně jsme se rozhodli to udělat za jakéhokoliv počasí a stavu. A tak například, když se Vlaďka cítila jeden den líp, zorganizovali jsme útěk z nemocnice abychom se mohli podívat na místo v parku, kde budeme piknikovat. Další dny se útěky staly součástí pobytu v nemocnici. Takové dvouhodinové přestávky v léčbě. Vlaďku nic nebolelo, chodit mohla, jen tak trochu jako žirafa. Ale to nebyl problém vyjet ven.

Ok, co všechno je potřeba nachystat? Všechno jde samo a samozřejmě líp, když Vám nevadí utratit spoustu peněz. My jsme chtěli utratit svoje peníze jen za to, co budeme nabízet k jídlu. Na veškeré  možné jednorázové nádobí můžeme doporučit firmu Gastropohotovost na Žižkově. Skvělá ochota i ceny. Deky jsme řešit nemohli, tolik jich nemáme, ale napadlo nás, že jako místa pro vyznavače pikniku využijeme stolečky, které dovezeme z Kauflandu. Stylové dřevěné bedýnky od zeleniny :). Velké hrnce a tácy jsme si půjčili od věrných kuchařek ze školky na Jarově.

Dva dny do události… Bylo nám jasné, že se nezúčastní všichni přihlášení z fb. Ale 1150 lidí, kteří měli zájem, 160  lidí co se chtějí zúčastnit a dosah události k 52 000 lidem, to si bereme za úspěch. Jenže, kolik toho teda uvařit???

A naše menu? tradiční Piadina z regionu Emiglia Romania ze 4 druhů mouky, kde hlavní roli hrála špalda od Maura z Itálie. Na ni se budou podávat brambory s brokolicí a čerstvými fazolemi, nebo kapusta s cibulkou a rozinkami. Jako třešnička na dortu bude sloužit Italská Mozzarella, nebo pro masožravce pravé prosciutto. Dále Foccaccia se sušenými rajčaty, olivami a rozmarýnem. Polentové placky s gorgonzolou a sušenými rajčaty. Tradiční polévka z cizrny, brambor a těstovin. A k pití? V plánu je bezinková šťáva a víno s Cantucciny. Už to jen uvařit a jdeme piknikovat 🙂

Vlaďka byla oficiálně propuštěna z nemocnice a tak jsme začali intenzivně chystat.

Měli jsme radost, že se všechno daří připravovat podle plánu a chutí, které jsme chtěli. Dost tomu pomohlo, že všechny suroviny, které jsme použili, byly dovezeny námi z Itálie. (jen čerstvá zelenina byla z trhu v ČR). Jeden celý den jsme neúnavně vařili a těšili se na onen den.

V den pikniku jsme pohodlně vstali v 7 a začali nakládat. Čtyři cesty tam a zpět a vše mohlo propuknout.

20160514_094542

Bedýnky jsme rozházeli po části parku a hned to mělo šmrnc. Pěkný. Nachystali jsme prodejní stojánek, kde jsme Vám nabídli: Birra Moretti ve třech druzích, víno od Maestra Valli, Cizrnu v netradičním balení z juty z farmy Maestra Valli, sýry Gran Padano, Pecorino D.O.P. a kozí ricotta

IMG_2889

První nedočkavci už mířili k nám. Měli jsme z toho moc radost. Jídlo, ještě teplé, už vonělo do dálky a tácky se začaly prohýbat pod plackama a piadinou s náplní. Stejně tak kelímky se plnily vínem a šťávou. Když k Vám ale přijde první a druhá a pak další a další pochvala a poděkování za skvělé jídlo, je to ta nejlepší odměna, kterou můžete mít. Přišli nás i podpořit všichni naši přátelé a to je pro nás velká pocta. Také moc všem děkujeme!

Bedýnky na jídlo, jako stolečky fungovali skvěle, nějaké deky jsme nakonec také měli. A co vlastně to počasí? Vyšlo, nebo ne? 20 stupňů ve stínu, sluníčko a příjemný větřík. Bomba, objednávka dobrého počasí byla doručena včas. Všechno klaplo jak mělo, účast desítek přátel, zvědavců, kolemjdoucích i piknikářů, kteří také trávili čas v parku a kterým došlo jejich jídlo.

No, nechceme se chválit, ale máme za sebou druhou podařenou kulinářskou akci. Takže to znamená, že se musíme vidět zase :). Co teda teď plánujeme? Do ČR přiletíme koncem června a hned na začátku července to rozjedeme. Prvně se můžeme potkat u nás doma. Plánujeme uspořádat večeři pro 6 lidí ve stylu „pop-up“ restaurant. Dále se můžeme potkat na „Sladké Itálii“. Dobroty a zákusky, které jsme ochutnali v Itálii si nenecháme pro sebe a pokusíme se je upéct pro Vás. Včetně kávy a dobré nálady to nachystáme na 9.7. od 14 hodin v parku Židovské pece. No a pokud se to povede a my dostaneme schválení, tak budeme poprvé účinkovat na „street food festivalu“ .  Termín dáme vědět. No ano, to je prozatím vše :). Ale pro nedočkavce kvalitních surovin a sýrů doporučujeme, kouknout se naši sekci dárky z cest.

Děkujeme všem za podporu a jídlu zdar! Tomu italskému zvlášť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *