Pane Comune – italský chléb obyčejný

Začneme kváskem. Ten je trochu jiný než ten, co znáte – tedy žitný. V Itálii skoro nevědí co je žito a chléb se tedy peče převážně z bílé pšeničné mouky. Kvásek je taky pšeničný a sladké chuti. Ten jsem připravila přechodem ze žitného kvásku podle tohoto receptu: http://www.maskrtnica.cz/projekt-panettone/

Den před zadělání těsta na chléb jsem si připravila tzv. mateřské těsto.

100 g kvásku
100 g pšeničné mouky
50 g vody

Z toho vytvořte tuhou kuličku těsta, nařízněte ji nahoře a dejte do skleničky, přiklopte víčkem (nezavírat!) a nechejte na noc v teplém místě.

Ráno zaděláme na chleba.

Do mísy robota dejte:

150 g mateřského těsta
390 g vody
500 g pšeničné mouky
100 g krupice
3 g medu
12 g soli
15 g olivového oleje

Vše dohromady mícháme asi 5 minut robotem do hladké konzistence. Poprášíme trochu moukou proti oschnutí a necháme odpočinout tak 10 minut.  Pak těsto vyklopíme na pomoučený stůl a zpracujeme z něj bochník. Ošatku vysteleme utěrkou, pomoučíme jí a dáme tam náš bochník. Nezapomeňte přikrýt. Necháme kynout 3 hodiny v teple, pak několik (cca 5-10) hodin v lednici a na závěr zase pár (cca2) hodin venku, až se těsto zdvojnásobí v objemu.

Předehřejeme troubu na 230 ˚C i s plechem nebo pekáčkem, na kterém budete péct. Já peču na litinové pánvičce. Před sázením chleba pořádně vypařte troubu vodou. Chléb dejte na pekáč, nařízněte a dejte do trouby. Pečte cca 20 minut a poté zkontrolujte, případně otočte, ztlumte troubu na 200 a pečte dalších 15 minut. Na závěr po vyjmutí zkontrolujte proklepáním chleba na spodní kůrku, měl by to být krásný zvuk dutého zvonu.

Buon appetito!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *