Italská cizrnová polévka Pasta e ceci

Na farmě poblíž Říma, kde jsme strávili nádherné dva měsíce, měli dva zlozvyky: prázdná lednice a věčný hon s časem. Když šlo o večeři, tak na oba dva zabírala stejná věc – tato cizrnová polévka.

Málokdo ví, že cizrna se pěstuje nejen na blízkém východě, či Indii, ale i v Itálii tato plodina našla svoje místo jak na bio farmách, tak i na stole. V obchodě ji najdete jak v plechovkách pro rychlé případy, tak i v sušeném stavu třeba na váhu, abychom neplýtvali obalem. Na farmě v Rieti, jelikož čas na vaření moc neměli, používali cizrnu v plechovce, co najdete třeba tady.

Těstoviny do polévky se používají menší velikosti, dutého tvaru, aby na sebe zachytili co nejvíc husté polévky. Na farmě jsme používali výhradně tyto. 

Třetí tradiční ingrediencí polévky jsou brambory. A pak můžete experimentovat. Třeba v regionu Lazio často do této polévky přidávají i ančovičky nebo třeba rajčatový protlak.

Hlavně nezapomenout, že italské polévky jsou především hodně husté, občas ani nevím, jestli je to víc polévka nebo rágu. Proto polévku můžete brát jako hlavní chod, ke kterému stačí přidat italskou topinku – bruschettu a lehce posypat sýrem. Pro větší jedlíky lze na stůl přidat nakrájené sýry, pomazánky či jiné dobroty a udělat tak pořádnou italskou hostinu. Buon appetito!

1 plechovka cizrny 
3 stroužky česneku, 1 cibule,1 velká mrkev, 1 stonek řapikatého celeru 
250 g krátkých těstovin 
olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn, bobkový list
4 větší brambory 
půl skleničky bílého vína 
rajčatový protlak nebo konzerva rajčat nebo rajčatové pesto
ančovičky /podle chuti/ 
sýr na posypání, chléb na opečení, chilli olej na dochucení
  1. Tradiční italský základ polévek a omáček: cibuli pokrájet na kostičky, česnek na pláty,  mrkev nastrouhat, řapíkatý celer na plátky.  Osmažit v kastrolu na olivovém oleji postupně, nejdřív cibuli, pak řapíkatý celer, česnek a nakonec mrkev.
  2. Základ zalít bílým vínem a nechat vypařit. Přidat na kostky nakrájené brambory, protlak, rozmarýn, bobkový list, sůl, pepř a trochu vody. Dusíme pár minut.
  3. Přidáme rozmačkané ančovičky. Zalijeme asi třikrát větším množstvím vody, než je základ polévky. Vaříme do částečného změknutí brambor.
  4. Až bramborám bude zbývat cca 10 minut do uvaření, opláchneme cizrnu a přidáme do kastrolu. Přidáme i těstoviny. Vaříme do změknutí těstovin (nezapomenout na to samé „al dente“) asi 10 minut.
  5. Polévka je hotová. Podáváme posypanou sýrem s opečeným na olivovém oleji plátkem chleba.

Hustá polévka, co zasytí, je ideální do zimního období, kdy rozmanitá čerstvá zelenina je již tatam.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *